Verema Solidària

Verema Solidària

Astrid-21, defensant el dret a tenir capacitats diferents

19 de juny de 2017

“Treballem de valent per millorar la qualitat de vida de les persones amb Discapacitat Intel·lectual, defensant el dret a ser diferent i evitant la discriminació”. Així defineix Pilar Albareda, Presidenta de la Fundació Astrid 21, la tasca que fa l’entitat, que ha estat guardonada amb un dels dos Premis Verema Solidària d’enguany pel projecte “Construint oportunitats”. Un projecte ambiciós i molt necessari, adreçat a joves amb discapacitat intel·lectual igual o superior al 33% en fase de recerca de feina, per aconseguir la seva integració dins l’empresa ordinària.

Astrid-21 ofereix als joves un itinerari personalitzat de formació teòrica i pràctica, perquè desenvolupin certes habilitats, tan personals i socials com laborals, que els permeten madurar i assolir una preparació ajustada a les demandes de feina de les empreses locals. Perquè “la Fundació aposta i creu que les persones amb discapacitat intel·lectual són capaces d’emancipar-se, si se’ls dóna el suport necessari” –afirma Sandra Fernández, directora de l’entitat.

El granet de sorra que aportem tots junts serà molt important per donar suport a les persones amb DI en la recerca i manteniment de feina, que és un pas important per aconseguir la seva emancipació i independència, com també el seguiment durant la vida laboral. Són aspectes que Astrid-21 té en compte dins el projecte per donar-los les màximes oportunitats, si bé també pateixen les lleis del mercat laboral. “Tot i que la integració de les persones amb DI (Discapacitat Intel·lectual) va en augment –assenyala Sandra Fernández, directora d’Astrid-21. “Els requisits que se’ls demana complir cada cop són més exigents. Les empreses volen persones amb moltes competències i polivalents” com en la resta de llocs de treball. En els casos de les persones amb Síndrome de Down (SD), costa encara una mica més perquè normalment són persones a les quals els costa realitzar tasques complexes i solen dur un ritme més lent.

A major grau de discapacitat, més dificultat per a la integració social. I a les zones rurals també costa més per la concentració de petites empreses.  Les persones que volen treballar a l’empresa ordinària no reben un suport econòmic estable de l’Administració, que rebrien si treballessin a un Centre Especial de Treball. Tampoc es té en compte la necessitat de suport al llarg de la vida laboral, que és un factor clau per garantir l’èxit d’aquest col·lectiu. Construint oportunitats aposta per oferir una formació, unes pràctiques i un suport que permetin a les persones amb DI desenvolupar al màxim el seu potencial.

“L’objectiu hauria de ser una plena integració, on totes les persones amb DI poguessin escollir de quina manera volen viure i rebessin els suports necessaris per poder fer-ho efectiu” –afirma Sandra Fernández

Tenir independència i dret a escollir com vols viure no és demanar gaire, oi? Les persones amb capacitats diferents també en tenen dret, i també volen ser visibles i ser part de la vida ordinària de cada ciutat i cada poble. Per això esperem que us faci tanta il·lusió com a nosaltres poder finançar “Construint oportunitats” amb les aportacions dels veremadors i veremadores d’enguany. Per tallar amb l’exclusió social, molt real i propera. I ho podreu fer ben aviat.

El 26 de juny, d’aquí a res, obrirem la campanya, amb quatre veremes a quatre cellers. Que no se’t passi. Vols ser part de la solució? Fes-te veremador/a, t’avisem per  construir oportunitats.

Temes campanya 2017discapacitatenosolidaritatentitats beneficiàriesintel·lectualsíndrome de Down

Carregant...
x
X